Държавна агенция „Електронно управление“ поставя кибер хигиената на фокус по време на международния Ден за безопасен интернет

Дата: 06.02.2018

Място на провеждане: ул. „Ген. Йосиф В. Гурко“ № 6

На 6 февруари, вторник, по случай международния Ден за безопасен Интернет Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) организира информационна инициатива на улиците около сградата на Агенцията. Проявата е в рамките на Националната кампания за кибер хигиена под патронажа на комисаря по цифрова икономика и цифрово общество, Мария Габриел.

От 11.00 до 15.00 часа във фоайето на Агенцията откъм ул. „Дякон Игнатий“ служители на ДАЕУ ще раздават информационни материали, ще канят минувачите да проверят нивото на кибер хигиената си с образователни игри. Ще бъде осъществена видео връзка с деца от ОУ „Отец Паисий“ в гр. Силистра, откъдето е и първият посланик на кампанията – Ния Атанасова. Ния е на 11 години и ще използва методите и материалите от кампанията, за да обучава паралелно свои съученици, преподаватели и родители на основните принципи за превенция от кибер заплахи.

Разработени са специални интерактивни материали за деца и възрастни, за малкия и среден бизнес, а на събитието са поканени да присъстват и експерти от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Държавна агенция „Национална сигурност“, Комисия за защита на личните данни и Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Събитието е част от поредица инициативи, организирани от ДАЕУ в шестмесечния период на Националната кампания за кибер хигиена, която цели да повиши информираността за основните навици, които всеки от нас трябва да спазва в един цифров свят и по този начин да се прокламира дигитална култура за гражданите и бизнеса и създаването на устойчиви навици за профилактика на риска от несъзнателно попадане в капаните на мрежата. Днес кибер атаките са един от най-опасните рискове за сигурността в света. В същото време изследванията показват, че 80% от кибер атаките могат да бъдат преодолени с елементарна кибер хигиена.

Споделете
gerb

Държавна агенция „Електронно управление”

Ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" 6, София 1000

тел. 02/949 20 40, 02/949 21 15 , факс 02/949 21 58

mail@e-gov.bg

Essential SSL