Росен Желязков: Разчитаме, че бизнесът ще бъде партньор и коректив на държавата в реализацията на е-управлението

Росен Желязков: Разчитаме, че бизнесът ще бъде партньор и коректив на държавата в реализацията на е-управлението

В реализацията на приоритетите на електронното управление сме призвани да гарантираме предвидимост, ясни правила, правилно планиране във времето през следващите години, както и технологична неутралност на въвежданите решения.

Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков, който даде начало на дискусията „Електронно управление. Електронни обществени поръчки. Електронно здравеопазване“, организирана от Американската търговска камара в България.

„Възможностите и ноу-хау, които бизнесът предлага, е платформата, върху която ще стъпим и разчитаме, че бизнесът ще бъде наш партньор и коректив. Бизнесът трябва да бъде убеден, че ще реализираме по най-добрия начин усилията ни да осигурим честни и прозрачни процеси и процедури в областта на е-управлението“, обърна се председателят на ДАЕУ към участниците в дискусията. Сред тях са представители на изпълнителната власт, на бизнеса в ИКТ-бранша, експерти.

Росен Желязков определи като особено предизвикателство в областта на е-управлението дигиталната трансформация на администрацията да се случи добре планирано във времето. Подходът на Агенцията за електронно управление се основава на първо място върху прозрачността и контрола върху публичния ресурс, върху проектните предложения и върху начина, по който те се реализират. Председателят на ДАЕУ подчерта още, че държавата ще стъпи върху постиженията на бизнеса в областта на е-управлението. „Само ефективното взаимодействие между държавата и бизнеса може да доведе до ясен резултат“, категоричен беше Росен Желязков.

Дигиталната трансформация на администрацията означава, че ще притежаваме дигитални умения и технологична възможност и предпоставки за предоставяне на истински електронни административни и друг вид публични услуги във всички сектори, посочи още председателят на Агенцията за е-управление. „Технологично знаем къде се намираме - отдавна сме в Четвъртата индустриална революция. Затова разбираме дигиталната трансформация на администрацията не просто като трансформиране на едни административни процеси в електронни, а като цялостен подход на промяна“, каза още председателят на ДАЕУ Росен Желязков пред участниците в дискусията.

Споделете