Ефективната реакция на кибер заплахите е фактор за доверието на обществото

Ефективната реакция на кибер заплахите е фактор за доверието на обществото

Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. ще търси общ подход по ключови въпроси на кибер сигурността

Инициативата на ЕК, свързана със засилването на капацитета на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност, развитието на капацитети чрез развойни центрове в държавите членки, както и създаването на пилотен фонд за преодоляване на последиците от кибер кризи, ще бъдат сред въпросите, по които България ще търси общ подход в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков, който откри Четвъртия регионален форум по кибер сигурност и кибер престъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Росен Желязков открои превенцията и правоприлагането като двата основни подхода за постигане на доверието на потребителите във виртуална среда. „Когато говорим за превенция, трябва да мислим за кибер хигиена, а когато говорим за правоприлагане - да помним, че доверието на обществото се гради върху ефективността на реакцията при престъпни и други атаки към системи, които са уязвими и могат да бъдат компрометирани. Затова трябва да заложим на силно взаимодействие и на стандартизиран подход, ориентиран към рисковете в областта на кибер сигурността“, коментира председателят на ДАЕУ.

„Границите на държавите са без значение. От значение са общите подходи и постигането на доверието, което е основна предпоставка за развитието на обществените отношения“, подчерта още Росен Желязков пред участниците във форума, организиран от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР и IDC България. В двудневната конференция участват над 300 експерти по кибер сигурност от държавния сектор, бизнеса, представители на водещи компании и международни организации.

Споделете