А. Темелков: Каквито и системи и технологии да внедрим, е-управлението не може да работи без гражданите

А. Темелков: Каквито и системи и технологии да внедрим, е-управлението не може да работи без гражданите

Делът на активните потребители на услуги през интернет не надвишава 7 на сто а, над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочитат да получават услуги „на гише“.

В България има близо 5 милиона потребители на мобилен интернет и около 1.7 милиона потребители на стационарен интернет (по данни на КРС). Същевременно делът на активните потребители на услуги през интернет не надвишава 7 на сто а, над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочитат да получават услуги „на гише“ (по данни на "Галъп интернешънъл"). Всичко това показва, че каквито и системи да създадем и каквито и нови технологии да внедрим, ако не работим с гражданите и с администрациите, трудно бихме могли да постигнем сериозни постижения в областта на електронното управление. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков пред участниците в 19-ата годишна конференция по електронно управление под надслов „Е-управление - услуги за гражданите“.

Двудневният форум, организиран от ICT Media, с подкрепата на Столична община, Националното сдружение на общините в Република България и Държавната агенция „Електронно управление“, се провежда под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев.

Атанас Темелков припомни, че през първата година от функционирането си ДАЕУ идентифицира всички пречки пред работещото електронно управление, включително в законодателната база. Основно предизвикателство са самите процеси на внедряване на информационни и комуникационни технологии и управлението на жизнения цикъл на внедряваните системи, посочи председателят на ДАЕУ. Затова в разработваната от Агенцията архитектура на е-управлението се предвиждат необходимите координационни механизми за адекватно планиране, надграждане и внедряване на информационни ресурси в администрацията.

Бъдещата архитектура на електронното управление предвижда и въвеждане на статута на главен информационен мениджър (CIO) в публичните администрации, които да имат лидерска функция в планирането, координирането и развитието на информационните ресурси, обяви още Атанас Темелков. Функциите на главен информационен мениджър няма да преустановят тези на сегашните ръководители на ИТ-структурите в отделните институции, а ще се отнасят към „политически и организационни правомощия за управление на самите бизнес процеси в администрациите, поясни Темелков. Очаква се частично или цялостно ключови моменти от архитектурната рамка на електронното управление да бъдат представени публично през април.

Споделете