Над 150 европейски експерти по информационна сигурност пристигат в България за международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“

Над 150 европейски експерти по информационна сигурност пристигат в България за международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“

Форумът се организира съвместно от Държавната агенция "Електронно управление" и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

На 26 март от 9.00 ч. до 18.30 ч. в Зала 3 на НДК ще се проведе международна конференция "Предизвикателства в кибер сигурността" (Cybersecurity Challeges Conference). В събитието ще участват над 150 делегати от Европа и САЩ, от правителствения сектор, европейските институции, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствени организации. Гости на официалното откриване на конференцията са комисарят по цифрова икономика и общество Мария Гарбиел и вицепремиерът Томислав Дончев.

Сред участниците в дискусионните панели са директорът на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) Удо Хелмбрехт, генералният секретар на Европейската организация за киберсигурност Луиджи Ребуфи, вицепрезидентът на Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) Жан-Жак Сахел, представители на НАТО, Европол и други.

През 2017 г. потребителите на интернет достиганаха 51% от световното население, а устройствата, свързани с интернет - 8,4 милиарда в целия свят. При тези темпове на нарастване кибер престъпността вероятно ще се превърне в най-голямата заплаха в света, която може да причини сериозни икономически щети - по различни изчисления над 6 трилиона долара само през следващите две години.

Амбициозният пакет за кибер сигурност, представен от ЕК на 13 септември 2017 г., беше последван от редица заключения на Съвета на ЕС и от План за действие за тяхното прилагане. Всички те подчертават необходимостта от засилване на капацитета на ЕС да възпира и реагира на кибер атаки. В тази връзка се насърчават обменът на добри практики, инвестициите в обучение по кибер сигурност, повишаването на осведомеността и възпитанието на регулярни навици за кибер хигиена.

Темите в четирите дискусионни панела на конференцията «Предизвикателства в кибер сигурността» акцентират върху приложението на политиките за кибер сигурност и кибер устойчивостта като стратегически приоритет; засилената и координираща роля на една обновена Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) за изграждане и поддържане на координационен механизъм за колективен отговор при кибер заплахи; ресурсите и компетенциите на държавите членки и приложението на указанията за кибер дипломация.

На форума ще бъде представена и Националната кампания на Държавна агенция "Електронно управление" за кибер хигиена под патронажа на комисар Мария Габриел, която се осъществява с подкрепата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката, Министерството на Българското председателство на Съвета на ЕС, Главната дирекция за борба с организираната престъпност към МВР, Дигитална Национална Коалиция и Вайбър Медия ЕООД. Експерти от Държавна агенция "Електронно управление" ще представят за първи път съвместно разработената с експерти от Вайбър платформа за обмен на съобщения (чатбот) и стикер пакет, специално адаптиран за целите на кампанията.

Споделете