А. Темелков: Необходим е колективен и съгласуван подход за изграждане на по-силна устойчивост за справяне с кибер атаки

А. Темелков: Необходим е колективен и съгласуван подход за изграждане на по-силна устойчивост за справяне с кибер атаки

Кибер хигиената е основна отговорност на отделния гражданин и на организациите – бизнес и административни, категоричен е председателят на ДАЕУ.

Необходим е колективен и съгласуван подход за изграждане на по-силна устойчивост за справяне с кибер атаки и създаване на ефективен механизъм за възпиране и за реакция, за да бъдат по-добре защитени европейските граждани, предприятия и публични институции. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков в изказването си на международната конференция „Предизвикателства в кибрсигурността“, която се проведе в рамките на програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Форумът е организиран съвместно от ДАЕУ и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и с участието на еврокомисар Мария Габриел, заместник министър-председателя Томислав Дончев и над 150 европейски експерти по информационна сигурност.

През 2017 г. потребителите на интернет достигнаха 51% от световното население, а устройствата, свързани с интернет - 8.4 милиарда в целия свят. При тези темпове на растеж кибер престъпността вероятно ще се превърне в най-голямата заплаха в света, която може да причини сериозни икономически щети - по различни изчисления над 6 трилиона долара само през следващите две години, заяви Атанас Темелков пред участниците в конференцията.

Председателят на ДАЕУ подчерта, че рисковете и заплахите в кибер пространството са общи за държавите членки и е необходима колективна визия и засилено сътрудничество между държавите членки и европейските институции, за да се подобри оперативният капацитет на европейско ниво в областта на киберсигурността.

Атанас Темелков открои още значението на образованието и осведомеността по въпросите на кибер хигиената както в държавите членки, така на ниво ЕС. „Много е важно хората да си създадат навици за кибер хигиена. Въпреки нарастващите заплахи, осведомеността и знанията в областта на киберсигурността все още са недостатъчни - над 50 на сто от европейските граждани не са запознати с кибер заплахите, а близо 70% от фирмите нямат елементарни познания за кибер рисковете, на които са изложени", заяви Темелков.

„Кибер хигиената е основна отговорност, както на отделния гражданин, така и на организациите – бизнес и административни“, категоричен бе още председателят на ДАЕУ пред участниците във форума в Националния дворец на културата в София.

Изказване на председателя на ДАЕУ - пълен текст.

Споделете