Z6_PPGAHG8009QB60QNUT1BNA3VM5
Z7_PPGAHG8009QB60QNUT1BNA3V11

Европейски месец на киберсигурността 2021 - Държавна агенция "Електронно управление"

 

 

"КИБЕРСИГУРНОСТТА Е СПОДЕЛЕНА ОТГОВОРНОСТ"

 

Всяка година едно събитие обединява европейците около темата за борбата с киберзаплахите под мотото "Киберсигурността е споделена отговорност ". 

 

Европейският месец на киберсигурността /European Cyber Security Month – ECSM/  се провежда в Европейския съюз за девета поредна година. Ежегодната информационна кампания стартира за първи път през 2012 г. и е част от усилията за повишаване на осведомеността сред гражданите, бизнеса и организациите относно киберсигурността. Координира се от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и се подпомага от Европейската комисия /ЕК/, държавите-членки на ЕС, Европол, Европейската централна банка, държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и над 300 партньори от публичния и частния сектор. 

 

Всяка година през целия месец октомври ECSM насърчава здравословни навици в областта на киберсигурността под мотото „Помисли, преди да щракнеш“ („Think Before U Click“ ). В цяла Европа, както и извън нея, се провеждат онлайн прояви, включително обучения, конференции, викторини, презентации и национални кампании, с цел повишаване на осведомеността относно рисковете за киберсигурността и споделяне на актуални насоки и начини за смекчаването на тези рискове.
България в лицето на Държавна агенция „Електронно управление“ /ДАЕУ/ координира и провежда вече четвърта година на национално ниво „Европейския месец на киберсигурността“.

 

Тази година, въпреки пандемията е подготвен богат календар със събития: редица онлайн събития с интересни експерти, обучителни quiz – игри, анкети, инфографики, видеоклипове и др.

 

Вече превърнали се в традиционни партньори, кампанията подкрепят и Столична община и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

 

За първа година, с цел посланията да достигнат до по-широк кръг граждани, ДАЕУ привлича популярни личности, които да подпомогнат каузата за изграждане на здравословни навици в областта на киберсигурността. Актьорите Александра Сърчаджиева и Китодар Тодоров, приеха като лична кауза ролята на посланици на кампанията. Те ще разкажат на достъпен език за рисковете в киберпространството и ще споделят актуални начини как да бъдат избегнати те. Запознайте се с всичко това на социалните канали поддържани от нашите посленици:

 

Китодар Тодоров/Kitodar Todorov:

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/todorov.kitodar  
YouTube: – KitoGaming https://www.youtube.com/channel/UCqDkrKkZ2r2BHV3a0nIusIw

 

Александра Сърчаджиева:

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/aleks.search 
Инстаграм: https://instagram.com/alex_sarchadzhieva?utm_medium=copy_link

 

Тазгодишната кампания ще постави във фокуса си две теми:

 
„Киберсигурност у дома“ - включва съвети за сигурност в кибернетичното пространство при извършването на онлайн трансакции, комуникиране, работа или обучение онлайн. Ще бъдат предоставени съвети за добра киберхигиена при ежедневните онлайн дейности. 

„Първа помощ“ - ще дава съвети за това какво да се прави ако вече сме станали жертва на киберинцидент - за това как да се реагира в случай на измама при пазаруване онлайн, компрометиране на кредитна карта и/или банкова сметка и хакерска атака на профил в социалните медии. Под формата на интервюта и видеоматериали ще бъдат разказани истинските истории на хора, станали жертва на киберинциденти.

 

За повече ежедневно актуализирана информация и за да проследите подготвените от нас събития, вижте и : 


•    Фейсбук страницата ни: ДАЕУ-Държавна агенция „Електронно управление“ 
•    Календар на събитията

 

Следвайте и европейската кампания на ECSM в Twitter @CyberSecMonth с хаштаговете #CyberSecMonth и #ThinkB4Uclick, а също и във Фейсбук @CyberSecMonthEU. Официален уебсайт на европейската кампания: https://cybersecuritymonth.eu/ .