Z6_HQ8A1O82K8BM30QQRIFF642G21
Z7_HQ8A1O82KG6V70QQRAR75Q3013

Божидар Божанов: Отвореното управление е начин на мислене

„За да идентифицираме проблеми с достъпа до информация, разчитаме на гражданското общество, да ни казва къде грешим и какво правим добре. Прозрачността и достъпът до информация, както и отворените данни, са приоритет на сегашното управление, и това е залегнало в коалиционното споразумение“. Това обяви министър Божидар Божанов при откриване на международната онлайн конференция „Достъп до информация – постижения и предизвикателства“. 


Той подчерта, че отвореното управление е начин на мислене, а не просто наличие на закони и процедури. „Ние ще продължим да работи в тази посока, но не защото законът ни го налага. Гражданският контрол е в центъра на отвореното управление. Натискът, трябва да идва именно от страна на гражданския сектор, а за да може той да бъде осъществяван ефективно, трябва да има достатъчно информация за това, какво се случва“, допълни министърът.


Божидар Божанов съобщи, че се планира, допълване на съществуващите в момента системи с интерфейс и за отворени данни, така че те да са налични в реално време. „В коалиционното споразумение е залегнало и отваряне на масиви, като тези на Агенцията за обществени поръчки и нещо много важно – тези на Системата за електронни бюджетни разплащания - СЕБРА. „Говорейки за граждански контрол, за прозрачност на харчене, смятам, че отварянето на всеки един запис от СЕБРА, ще прави публично достъпно всяко едно плащане от държавата“, допълни той. 


Министърът на електронното управление акцентира, че предстои много важна дискусия в Народното събрание, във връзка с практики, които затормозяват някои администрации, по конкретно общините, с питания, които те трябва да препращат по-нагоре. „Ще намерим добро решение на този проблем, без разбира се да ограничаваме правата на гражданите за достъп до информация“, категоричен бе Божанов.  


Международната онлайн конференцията на „Програма достъп до информация“ се провежда в рамките на проект Форум „Достъп до информация“, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на прозрачността и отчетността на публичните институции, и управлението в България.