Z6_HQ8A1O82K8BM30QQRIFF642G21
Z7_HQ8A1O82KG6V70QQRAR75Q3013

Красимир Симонски: Всички заедно трябва да изграждаме колективен кибер имунитет

Всички говорят за киберсигурност, но малко правят нещо по въпроса. Така бих перефразирал една мисъл на Марк Твен: “Всички говорят за времето, но никой не прави нищо по въпроса“. С тези думи, председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ и национален координатор по киберсигурността Красимир Симонски откри конференцията за киберсигурност „InfoSec SEE 2021 Cybersecurity Resilence and Adaptation” в Правец.

 

За проблеми с киберсигурността, алармират все повече организации и представители на бизнеса, когато станат жертва на кибер атаки. Расте броят и на публичните институции, които докладват за ръст на злонамерени действия към тях. Държавата осъзнава своята роля, защото киберсигурността е национален приоритет и част от нашата национална сигурност. Но, това е споделена отговорност и задължение на всеки ръководител, независимо за кой сектор от икономиката се отнася. Всички заедно трябва да полагаме усилия в тази посока и да изграждаме колективен кибер имунитет, обяви Симонски. Той посочи тревожна статистика на ДАЕУ, според която през септември 2021 г. атаките от българското интернет пространство са скочили два пъти, в сравнение с август – от 831 966 на 1 680 932. Само през настоящия месец са засечени над 7 милиона кибер атаки към мрежа на публична институция. Основните атаки през последната година са измами (40%) и злонамерен код (49,5%), като за последните четири години, намалява делът на DDoS атаките като брой– от близо 20 % през 2018 г. на 1,3% през 2021 г., като проблемът остава, както се случи с кампанията за преброяване на НСИ. 

 

Загрижени сме от нарастването на кибератаките у нас, затова актуализирахме Националната стратегия по киберсигурността, а от септември вече имаме и проект на Пътна карта към Стратегията. Съветът по киберсигурност на България анализира заплахите в тази сфера и е разработил насоки за развитие на Интегрирана национална система за киберсигурност, за изграждането на която са предвидени 100 млн. евро през следващия финансов период ”, обяви председателят на ДАЕУ.