Събития - Държавна агенция "Електронно управление"

 

Онлайн конференция „Отворен диалог за отворени данни“ организира ДАЕУ

 

9 декември 2020
     


Онлайн конференция „Отворен диалог за отворени данни“, организира Държавна агенция „Електронно управление“, която ще се проведе на 17 декември 2020 г. Събитието ще бъде открито от Атанас Темелков, председател на ДАЕУ. Силата на информацията, съвременни тенденции в защитата на личните данни, отворените данни - предизвикателства пред администрацията, са част от темите, по които ще чуем гледните точки на Комисията за защита на личните данни, дирекция „Модернизация на администрацията“ към МС, Института по публична администрация, ДАЕУ.

 

Програмата на конференцията може да видите тук 

Линк към формуляра за регистрация (активен до 16.12.2020) -  https://forms.gle/L6jBSWWP3w3RoEGq5

Запис на конференцията може да видите тук 

Презентация за отворени данни тук

Презентация за Платформа за достъп до информация тук

 

 

ДАЕУ домакинства среща за „отворени данни“ с представители на Министерството на публичната администрация на Косово

 

15 април 2019

 

 

Държавна агенция „Електронно управление“ е домакин на работно посещение за обмяна на опит на тема „Инициатива за отворени данни в България“ по молба на  Министерството на публичната администрация на Косово, което се проведе на 15 и 16 април 2019 г.

Институционалната структура на България и правната рамка относно отворените данни, процесът на отваряне на данни и предизвикателства пред публикуването и проверката им, както и примери за използвани инструменти за визуализация на данни, разработки и приложения, бяха част от дискутираните теми на срещата. По време на посещението беше представена платформата и функционалностите на Националния портал за отворени данни. Акцентира се върху добрите практики за сътрудничество с гражданското общество в областта на повторното използване на отворени данни – инициативи и проекти.

По време на визитата се проведоха дискусионни панели с представители на  институции, работещи по политиката на отворени данни и институции, които редовно публикуват данни в отворен формат на портала за отворени данни като Национален статистически институт, Столична община (Асоциация за развитие на София), организации на гражданското общество и бизнеса.

Работното посещение се осъществява в партньорство с Администрацията на Министерския съвет и Института по публична администрация.